Diables d'Altafulla
Informació extreta de 20 anys de foc, un llibre de Jordi Andreu Giner on recull la història dels Diables d'Altafulla .
Els orígens
A la festa de Carnaval de 1984, uns quants joves del poble sortien a la rua disfressats de diables. Poc es podien imaginar que aquella idea acabaria amb la creació d'una entitat local que, arribaria a superar els 20 anys. L'ideòleg d'aquest grupet d'amics era el Toni Mendieta, que va ser la persona que va proposar disfressar-se de diables als altres membres de la comparsa.
A instàncies de l'Ajuntament d'Altafulla, i amb l'alcalde Joan Pijuan, es repeteix l'actuació que es va fer al carnaval, a la Festa Major de 1984, a la Festa de Turisme de 1985, Festa Major de Sant Martí de 1985 i per últim a la Festa de Turisme de 1986. Aquestes actuacions serveix per estabilitzar més o menys el grup de joves. Va ser en Pere Vives qui va fer de mitjancer entre Ajuntament i els joves, per aconseguir el material pirotècnic. A més, era ell qui amb el seu «puro», encenia les carretilles.
L'Esteve Arques i el Toni Pons van ser els únics d'aquest grup de joves, que van participar en la fundació del Grup de Diables d'Altafulla. I ara bé la sorpresa, l'historiador Josep Bargalló va trobar referències al diari Barcelonés de l'existència de diables a Atafulla a mitjan segle XIX. Sense saber-ho, aquest grup estava recuperant els diables al poble.
El primer vestit està inspirat en el que feien servir els Diables de Vilafranca del Penedès. Roba de sac i capa, cosa que al Tarragonès no s'estilava.
Els inicis
El primer correfoc dels Grup de Diables d'Altafulla es fa l'11 de novembre, dia de Festa Major de Sant Martí del 1986. Surt de la Plaça del Pou, Martí d'Ardenya, C/ de l'Hostal, Torreta i tornada a la Plaça del Pou. Deu forques amb la cara pintada de vermell, tres timbals i Llucifer (Joan Anton Pijuan) i tot preparat a la Fonda Laura.
El primer desplaçament és a les Borges del Camp a la VII Trobada de Diables de Catalunya, cosa que va comportar la primera ampliació de diables amb sis nous diables.
Arriba la Festa Major d'Altafulla de 1987, i amb ella, l'Empalmada. Els Diables volen participar-hi i els hi canvien el lloc on l'han de fer. Han de traslladar l'Empalmada de la Plaça del Pou al Parc del Comunidó. Així va començar, engrescats pel Víctor Simó i el Jordi Blanch, un dels referents més importants de la nostra Festa Major que se celebra fins les 6 de la matinada quan els Grallers d'Altafulla comencen les matinades.
Els Diables, al 1988 participa de trobades a Tortosa, Sabadell… i sembla que tot va molt bé. Fins que fa acte de presència, el servei militar de molts dels seus membres. Això dificulta fer les sortides i actuacions.
La consolidació
El desè aniversari
Foc nou
Els carnavals d'Altafulla
El primer carnaval del Grup Diables d'Altafulla es remunta al 1996 després que la colla Matxambrats, formada per molts integrants del GDA es dissolgués i l'Entitat fes una passa endavant per fer la carrossa de l'entitat.
Fa molts anys que participem en el Carnaval d'Altafulla, en tots els seus actes i des del 2015 juntament amb els Petits de la colla posem llum i so, en forma de correfoc, al Dimecres de Cendra per l'enterrament de la sardina amb el posterior manifest del Llucifer.
També hem participat en el Carnaval organitzat pels pobles veïns del Baix Gaià. Inclús vam ser protagonistes, amb la resta de grups d'Altafulla, durant uns anys en passar per Ferran i que el veïnat pogués gaudir del Carnaval quan tornàvem de la rua de la Riera de Gaià.
L'Entitat, com sempre, està al peu del canó en tot el que fa referència al folklore i la Cultura popular i el Carnaval és un dels esdeveniments esperats per tot el grup perquè és sinònim de retrobament, d'hores de feina però sobretot de festa, molta festa.
Aquesta pàgina ha sigut visitada: Avui: 1 / Ahir: 1 Fins ara: 135