el_poble:la-pedra-del-colsero

La pedra del Colsero

És un bloc de pedra romà, gairebé quadrat de base i de més d'un metre d'alçada que, des de principis del segle XVIII, es troba darrere de l'absis de l'església, per commemorar-ne el final de les obres. Té esculpits una mena de ram de flors als laterals i una inscripció a la part frontal, molt probablement funerària.

Segons es comenta, aquesta pedra va ser portada fins a la localització actual, des dels Munts. Us deixem aquestes línies extretes dels Estudis Altafullencs 23, on José Sánchez Real ens descrivia la Pedra del Colsero:

«Es un bloque de piedra, bastante destrozado, enterrado parcialmente, del que queda al descubierto una parte que mide un metro de altura. Las otras dos dimensiones son: 62 cm de frente y 51 cm de lado. En el frente presenta parte de una inscripción muy mutilada, y a los lados un adorno que según el manuscrito de mosén Vilaró puede ser una especie de flor o fruta, aunque podría ser más bien un ramo de flores. Las dimensiones de estos adornos son 50 x 30 cm. El del lado derecho se conserva mejor que el otro. En la parte superior hay un adorno de volutas? y en el centro de la superficie un orificio, quizá para fijar una estatua»

Per la seva part el rector Vilaró va descriure la pedra dient:

«Viene a ser una especie de paralepípedo de bases cuadradas, pero que con el tiempo y otros accidentes ha quedado muy deteriorado. Tiene una altura de más de un metro y la arista de la base mide unos tres palmos. La cara posterior es lisa; la cara lateral de la dereclia, mirando a dicha piedra, tiene un dibujo muy borroso, que parece un ramo con una especie de flor o fruta; en la cara lateral de la parte izquierda, parece habría otro relieve semejante, pero como se halla tan desgastada, no puede apreciarse con exactitud. En la cara anterior hay una inscripción romana muy borrosa también. Esta piedra no es propia de las canteras de este término municipal, …»

Referència:

  1. ROVIRA I GÓMEZ, SALVADOR-J.: Guia d'Altafulla. Institut d'Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV. Els llibres de la Medusa. 1980

Captures i resum facilitats per Joan Carnicer:

Guia d'Altafulla - La Pedra del Colsero Portada

Guia d'Altafulla - La Pedra del Colsero Interior

La Pedra del Colsero a Altafulla

La Pedra del Colsero Frontal

La Pedra del Colsero Esquerra

La Pedra del Colsero Dreta

Carrer de La Pedra del Colsero

Galeria de fotografies de la Pedra del Colsero, fetes a l'Abril de 2024. Fotografies de Toni Rodríguez.


Aquesta pàgina ha sigut visitada: Avui: 1 / Ahir: 0 Fins ara: 23

  • el_poble/la-pedra-del-colsero.txt
  • Darrera modificació: 2024/04/26 09:59
  • per cealtafulla