MARIÀ MANENT I CISA

La relació del poeta -i moltes més coses- Marià Manent (1898-1988) amb Altafulla, a qui dedicà un poema conegut per aparèixer en algunes antologies, és ben anecdòtica. Segons confessà al pintor Josep Buyreu, ell no havia estat mai a la nostra vila; viatjant en tren hi passava sovint pel davant, des d'on se la mirava i des d'on s'inspirà per escriure'l: ALTAFULLA


Amb olor d'estiu m’esperes,

com un núvol oblidat,

Altafulla, amb cent palmeres

i un castell de vi daurat.

Saules tens vora la via

i moresc a l'hort tancat;

i al rec, l'aigua, que somnia

si no corre el vent salat.

Ai, adéu, vila menuda,

oliveres, camps de blat.

Pels camins, vora la ruda,

l'ase té un pas delicat.

I com l'ordi de les eres,

el cloquer s’ha endormiscat:

Altafulla, amb cent palmeres

i un castell de vi daurat.


El poema «Altafulla» fou musicat per Celdoni Fonoll i inclòs en el disc Aigua Secreta, editat per Àudio-Visuals de Sarrià el 1992. Dura 2'14«. L'Orfeó Nous Rebrots dugué la cançó al seu repertori uns quants anys.

Quan es pensà en commemorar la gesta del pilar de vuit, Buyreu -Padrí dels Castellers d'Altafulla- li demanà que escrivís uns versos, els quals acompanyarien un dibuix seu, per ser reproduïts en rajoles que serien col·locades en algun pany de paret de la plaça del Pou, probablement de ca Yxart, en una iniciativa popular.

D'entrada Manent els escrigué parlant del pilar en femení, com si fos una torre (torres i castells…), cosa que Buyreu li va fer veure i que el poeta rectificà:


Afuada i altiva és, al Mèdol, l’agulla,

pedra clara i tibant:

S’hi assemblava el pilar de vuit quan Altafulla,

a la plaça del Pou, el veié, triomfant,

ben alt i coronat pel riure d’un infant.


Degut a que l’Ajuntament considerà que una qüestió d’aquest tipus no l’havia de dur endavant una iniciativa popular, la idea de mural de rajoles cedí pas a la de monument, projecte que s’encarregà al ceramista i escultor Martí Royo i que és el podem contemplar actualment.

Font d'informació:

  1. El pilar de vuit. Procés.

Aquesta pàgina ha sigut visitada: Avui: 1 / Ahir: 0 Fins ara: 19

  • noms_propis/maria-manent.txt
  • Darrera modificació: 2024/04/03 12:39
  • per cealtafulla