Albert Boronat

BORONAT RIMBAU, Albert

Altafulla, 07.03.1941 – 14.05.1990. Delineant, regidor.

Després de l’etapa escolar altafullenca, als 13 anys comença a treballar d’aprenent de paleta amb Joan Sumoy, de la Riera, alhora que assisteix a classes nocturnes (i hi va en bicicleta) a l’Escola del Treball de Tarragona, on fa els cursos de mestre d’obres i de delineant.

En la joventut fou un membre actiu del Xilofòrum d’Altafulla, on aportà els seus gravats al boix en les nadales que aquest grup parroquial feia i repartia entre el veïnat. Extingit aquest, continuà felicitant la població amb un altre tipus de nadala, més pròpia de la mà d’un delineant, plasmant una Altafulla “millorada” i amb una visió d’ull de peix, aquarel·lant-ne uns quants exemplars de cadascuna. La Parròquia reutilitzà algun dels seus treballs.

Albert Boronat Nadala 1977

Regidor de l’Ajuntament de 1966 a 1973, a ell es deu principalment l’aspecte de les façanes de la part antiga d’Altafulla, pel que fa a la conservació i restauració de les mateixes. Formà tàndem amb el també regidor Joan Vives Milà en la qüestió de l’embelliment del poble; alguns dels resultats foren: la construcció de la Font de la Vila -el 1969-, l’enjardinat i col·locació d’un brollador a la bassa del castell, la font a l’explorador Joaquim Gatell Folch (El Caid Ismail) i la urbanització de diversos carrers i del passeig que corre per sota de l’església, amb la col·locació de la Pedra del Colzero.

Fou membre de la junta dels Castellers i de les de l’APA i del Centre d’Estudis, entitat en la què publicà dos articles, en col·laboració amb Salvador-J. Rovira Gómez; també participà en les caramelles i en les representacions teatrals d’aquells moments.

Albert Boronat Nadala 1978

Poc abans de morir de manera tràgica autoedità el llibre “Altafulla i els Boronat de ca Janes (1800-1983)”, un repàs a la genealogia i les arrels de la família -amb alguna branca per terres argentines- amb motiu de la celebració de la primera comunió de les seves filles.

Altafulla li dedicà un carrer, tocant a la plaça Martí Royo.

Fonts d'informació:

BORONAT RIMBAU, Albert – ROVIRA I GÓMEZ, Salvador-J.:

  1. Els habitatges de les classes populars altafullenques (segles XVIII i XIX). E.A. 8, 1984.
  2. Els habitatges de les classes benestants altafullenques (segles XVIII i XIX). E.A. 10, 1986.

CARNICER TORRENT, Joan:

  1. Albert Boronat, i Altafulla a través de les seves nadales. E.A. 15, 1991.

DIARI DE TARRAGONA del 15 de maig i següents.


Aquesta pàgina ha sigut visitada: Avui: 1 / Ahir: 0 Fins ara: 17

  • noms_propis/albert-boronat.txt
  • Darrera modificació: 2024/04/03 12:44
  • per cealtafulla